Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą

Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą

Zmiany, zmiany i jeszcze raz nowości - rok 2018 na tym blogu będzie momentami mocno zaskakiwał. Właśnie przygotowałem dla Was przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą i cukrem. Szybko, wygodnie i treściwie - czyli tak, jak powinno właśnie być. Z przygotowaniem tych rogalików, poradzi sobie tak naprawdę każdy. Oto pierwszy przepis tutaj.

Rogaliki z marmoladą i cukrem - składniki:


  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 1/4 litra kwaśnej śmietany
  • 7 dkg drożdży
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 margaryna do pieczenia
  • 1/2 kg marmolady


Rogaliki z marmoladą i cukrem - sposób przygotowania:

Margarynę należy rozpuścić, przesiać mąkę krupczatkę i mąkę tortową do miski. Następnie dodać jajko, drożdże rozpuszczone w cukrach waniliowych, śmietanę i wystudzoną margarynę. Ciasto trzeba wyrobić do połączenia się składników, później umieścić to ciasto w worku i przenieść do lodówki na około 1 godzinę.

Gdy już ciasto wypłynie bądź powiększy swoją objętość, należy je wyjmować partiami, formować z ciasta kulę, którą po rozwałkowaniu przecinamy na osiem części (kolor czerwony to umieszczona marmolada):
Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą
Rogaliki zawijamy zaczynając od najdłuższego końca, boki "wykręcamy", następnie rogaliki zanurzamy lub smarujemy w całym jajku i posypujemy cukrem.

Rogaliki pieczemy w temperaturze 170-180 stopni (termoobieg), do czasu gdy się przyrumienią.

I to by było na tyle ;) Poniżej przepis w wersji do wydrukowania.

(kliknij w ikonkę drukarki, aby pobrać przepis w PDF)





Komentarze

MOJE SOCIAL MEDIA

INSTAGRAM