Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą
Zmiany, zmiany i jeszcze raz nowości - rok 2018 na tym blogu będzie momentami mocno zaskakiwał. Właśnie przygotowałem dla Was przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą i cukrem. Szybko, wygodnie i treściwie - czyli tak, jak powinno właśnie być. Z przygotowaniem tych rogalików, poradzi sobie tak naprawdę każdy. Oto pierwszy przepis tutaj.
Rogaliki z marmoladą i cukrem - składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 jajka
- 1/4 litra kwaśnej śmietany
- 7 dkg drożdży
- 2 cukry waniliowe
- 1 margaryna do pieczenia
- 1/2 kg marmolady
Rogaliki z marmoladą i cukrem - sposób przygotowania:
Margarynę należy rozpuścić, przesiać mąkę krupczatkę i mąkę tortową do miski. Następnie dodać jajko, drożdże rozpuszczone w cukrach waniliowych, śmietanę i wystudzoną margarynę. Ciasto trzeba wyrobić do połączenia się składników, później umieścić to ciasto w worku i przenieść do lodówki na około 1 godzinę.
Gdy już ciasto wypłynie bądź powiększy swoją objętość, należy je wyjmować partiami, formować z ciasta kulę, którą po rozwałkowaniu przecinamy na osiem części (kolor czerwony to umieszczona marmolada):
Rogaliki zawijamy zaczynając od najdłuższego końca, boki "wykręcamy", następnie rogaliki zanurzamy lub smarujemy w całym jajku i posypujemy cukrem.
Rogaliki pieczemy w temperaturze 170-180 stopni (termoobieg), do czasu gdy się przyrumienią.
I to by było na tyle ;) Poniżej przepis w wersji do wydrukowania.
(kliknij w ikonkę drukarki, aby pobrać przepis w PDF)
Komentarze
Prześlij komentarz